6. listopadu 2016

2.čakra – sakrální čakra - swadhisthana

Sakrální čakra, nebo svádhištána, je také známá jako křížová čakra, čakra vitality, centrum kříže, centrum sleziny a pupku, adhišthána, bhima, šatpatra, skaddala, padma, wari-čakra a medhra. V indické tantrické tradici se svádhištána dá překládat jako "nejsladší domov" nebo "vlastní domov".

Druhá čakra je centrem nefiltrovaných emocí, sexuální energie a tvořivých možností. je to sídlo rodící se síly. Ovlivňuje mezilidské vztahy, obzvlášť k opačnému pohlaví.

Je-li svádhištána plně vyvinutá, produkuje záření potřebné je sjednocení s jinou duší ve svazku lásky a podporuje růst vědomí k osvícení. Protože se tato čakra zabývá vstřebáváním sexuálních projevů a jídla, ale i myšlenek a tvořivosti, je často označována jako centrum sebevyjádření a radosti

Symbol: lotos se šesti okvětními lístky

Živel: voda, apas

Úroveň: atmosféra nad zemí, bhúvarlóka

Fyzické umístění: horní část kříže pod pupkem, nad pohlavními orgány

Příslušná část páteře: 1. bederní obratel

Vlastnosti: sexuální energie, kreativita, vitalita, vytrvalost

Ovlivňuje: pánev, vnitřní pohlavní ústrojí, močový měchýř, ledviny, krevní mízu, trávící šťávy

Žlázy: vaječníky, varlata, prostata

Smysl: chuť

Klíčové záležitosti: vztahy, násilí, závislosti

Tělesná soustava: močopohlavní

Nervová uzlina: křížová

Vnitřní aspekt: cítění

Fyzická akce: rozmnožování

Mentální akce: tvořivost

Emocionální akce: radost

Spirituální akce: nadšení

Barva: oranžová

Kameny: oranžové kameny: karneol, červený aventurin, oranžový jaspis, ohnivý opál

Vůně: santalové dřevo, jasmín, růžový olej, ylang-ylang, magnolie

Co se děje, když je zablokovaná:
nadměrná psychická závislost, nejistota, úzkost, beznaděj, strach, nesnášenlivost, nízká sebeúcta, nevyjádřené emoce, přílišné probírání pocitů druhých, sebedestrukce

Nejčastější následky:
onemocnění prostaty, gynekologické problémy, poruchy menstruace, poruchy plodnosti, endometrióza, časté záněty různého druhu

Zdravotní potíže a 2.čakra - svádhištána


Svádhištána je úzce spojena s nadledvinkami. První čakra, múladhára, chrání fyzickou schránku a na stres, nebo když je v ohrožení, reaguje tím, že tělo připraví k boji nebo útěku. Pokud je stres nepřetržitý nebo nepřirozeně prodloužený, stává se naším nepřítelem. Mnoho závažných nemocí je nyní lékařsky spojováno s chronickým stresem.
Všechny negativní emoce, jako vztej nebo strach, držené v křížové čakře mohou po čase vyvolat nemoci.

Související tělesná soustava
Co se sexu týče, je svádhištána čakra potěšení, který nás "rozpaluje". Proto hluboce souvisí s našimi vztahy s ostatními, s motivy našich vztahů a s tím, kolik radosti do nich přinášíme. Z toho tedy vyplývá, že nevyvážené sexuální zkušenosti - případně vedoucí ke vzniku chorob pohlavních orgánů - jsou spojené s touto čakrou. Jelikož je svádhištána součástí močové soustavy spojené s ledvinami, úzce souvisí také se zpracováním vody v našem těle. Mezi další nemoci způsobené dysfunkcí této čakry patří zánět tlustého střeva, přecitlivělá střeva, nádory močového měchýře, nedostatečné vstřebávání ve střevech a nevysvětlitelné bolesti kříže.

Související endokrinní žlázy
Křížová čakra je spojená s nadledvinkami, které se nacházejí nad oběma ledvinami. Zabývají se výrobou adrenalinu, kortizolu a alderosteronu. Adrenalin povzbuzuje tělo zvýšením tepu a krevního tlaku, když je tělo pod tlakem nebo vyděšené. Kortizol působí proti zánětům a ovlivňuje trávení uhlovodanů a bílkovin a alderosteron působí na ledviny, kde udržuje vodu a sodík.