6. listopadu 2016

3.čakra - čakra pupeční, spolu s malou čakrou solaru plexu - manipura

Čakra pupku, solar plexus, nebo manipúra, se také nazývá manipuraka, dašapatra, dašadala, padma, dašapatrambudža a nabhupankadža. Tato čakra se tradičně umisťuje k pupku (proto také názvy nabhi nebo pupeční čakra.

Tato čakra je sídlem nižších emocí - hněvu, strachu, viny, žárlivosti, sobectví a nezdravých tužeb. Představuje naše centrum síly, tudy přijímáme sluneční energii, která nám dodává vitalitu.

Živlem manipúry je oheň. Manipúru můžete brát jako slunce ve vašem těle. Přijímá sluneční záření jako druh prány a převádí ji do podoby, která umožní regulovat proudění životní energie ve fyzickém těle. Ovládnutím manipúry dosáhneme plné znalosti a zvládnutí těla. Je důležité poukázat na to, že tři hlavní čakry pod srdcem se především soustředí na fyzické tělo a svět, který vnímáme svými smysly, zatímco čakry nad srdcem mají spíše duchovní povahu.

Symbol: lotos s deseti okvětními lístky

Živel: oheň, tédžas

Úroveň: hvězdné nebe, sídlo Dévu, svarlóka

Fyzické umístění: mezi pupkem a spodkem hrudní kosti, střed a nejbližší okolí pupku solar plexus
(sluneční pleteň)

Příslušná část páteře: 7. a 8. hrudní obratel

Vlastnosti: poznání našich duševních vlastností a vláda nad nimi

Ovlivňuje: dutinu břišní, zažívací ústrojí, žaludek, játra, slezinu, žlučník, vegetativní nervový systém, spodní část zad

Žlázy: slinivka břišní

Smysl: zrak

Klíčové záležitosti: moc, strach, úzkost, introverze

Tělesná soustava: metabolická / trávicí

Nervová uzlina: solar plexus

Vnitřní aspekt: názory a síla osobnosti

Fyzická akce: trávení

Mentální akce: moc

Emocionální akce: sdílnost

Spirituální akce: růst

Barva: zlatá a zlatožlutá

Kameny: žluté a zlatožluté kameny: tygří oko, žlutý topaz, citrín, žlutý turmalín, jantar

Vůně: šalvěj luční, jalovec, pelargonie

Co se děje, když je zablokovaná:
způsobuje nevyrovnanou náladu, smutek, starosti a vytrvalé přemýšlení o nich, slabé sebevědomí, pocit bezmocnosti, lítosti i viny, nerozhodnost, hněv, nepřátelství, podrážděnost, promlouvání jiných lidí, přehnanou péči a rozdávání se, přílišnou odpovědnost a přehnanou svědomitost, potlačovaný hněv a zlost, pocit zbytečnosti

Nejčastější následky:
nemoci slinivky břišní, jater, žlučníku, žaludku a trávícího traktu, poruchy sleziny a lymfatického systému, cukrovka, žaludeční vředy, celiakie, pálení žáhy

Zdravotní potíže a 3.čakra - manipúra


Zažívací potíže, cukrovka a rakovina souvisejí s manipúrou, ale především se čakra solar plexus spojuje se stresem.

Související tělesná soustava
Manipúra se nachází nad jednou z hlavních oblastí těla reagujících na stres. Když stisknete oblast těsně pod hrudní kostí, často ucítíte tuto nervovou uzlinu jako pevný uzel. Pokud to způsobí nepříjemný pocit, naznačuje to stres nebo přítomnost nějakého bloku. Abyste ho odstranili, pokuste se zbavit zdorje stresu, zlepšete své zdravím začněte pravidelně meditovat a pečovat o čakry nebo vyhledejte pomoc léčitele.

Související endokrinní žlázy
Manipúra vysílá energii k Langerhansovým ostrůvkům umístěným ve slinivce břišné, které produkují inzulin snižující hladinu cukru v krvi a také glukagon, který zvyšuje nízkou hladinu cukru v krvi.