6. listopadu 2016

5.čakra - krční čakra - vishuddha

Krční čakra neboli višuddha je také známá jako komunikační centrum, kantha, kanthadeša, kanthapadma, kantha-pankadža, šodaša, kanthambhodža, šodaša-dala, akáša, nirmala-padma, šodašara, dwja-štapatrambudža a pod dalšími jmény. Živel související s touto čakrou je éter / akáša.

Schopnost samostatně uspokojit své potřeby, vyjádřit své pravé já, seberealizace ve společenském a profesionálním životě. Nachází se v centru lidských vyjadřovacích schopností, komunikace.

Višuddha se považuje za "most" vedoucí od srdce, který je důležitý při zvyšování uvědomění pomocí postupné aktivace čaker od základní až k temeni hlavy.

Je to místo, díky kterému můžeme řečí nebo zpěvem vyjádřit svou lásku: ke svému partnerovi, ke světu, ke svému bohu nebo bohům a bohyním. Naopak můžeme také použít svůj hlas k urážení a pomlouvání, říkat ostrá slova, která ničí a obracet energie této čakry. Dokud nebudeme moci říkat a zpívat dobrá slova, višuddha už nebude moci přijímat podporu z posvátného éteru.

Symbol: lotos se šestnácti okvětními lístky

Živel: prostor, éter, akáša

Úroveň: andělská, džanarlóka

Fyzické umístění: v krku, mezi klíční kostí a hrtanem, šíje

Příslušná část páteře: 3. krční obratel

Vlastnosti: artikulace, umělecké nadání

Ovlivňuje: krk, šíji, týl, spodní čelist, ústrojí řeči a sluchu, hrtan, jícen, průdušky, horní část plic, horní končetiny

Žlázy: štítná žláza

Smysl: sluch

Klíčové záležitosti: sebevyjádření, komunikace a vůle

Tělesná soustava: dýchací

Nervová uzlina: krční uzlina

Vnitřní aspekt: vyjádření

Fyzická akce: komunikace

Mentální akce: plynulé myšlení

Emocionální akce: nezávislost

Spirituální akce: jistota

Barva: světle modrá a tyrkysová

Kameny: světle modré a tyrkysové kameny: akvamarín, modrý chalcedon, tyrkys, opál, perleť, topaz, chryzokol

Vůně: levandule, heřmánek, rozmarýn, tymián, šalvěj

Co se děje, když je zablokovaná:
odpor, hněv, znechucení, neprůbojnost, neschopnost říct ne nebo vyjádřit souhlas, přehnaná či nedostatečná zodpovědnost, strach komunikovat a vyjadřovat svůj názor, strnulost v zavedených vzorech chování, pocity viny, neochota naslouchat.

Nejčastější následky:
nemoci štítné žlázy, krku, čelistí (zuby), úst, hrtanu, hlasivek, astma, záněty krčních mandlí, těžkosti s ušima a sluchem, bolesti krční páteře, anorexie, roztroušená skleróza

Zdravotní potíže a 5.čakra - višuddha


Krční čakra nám pomáhá být silnými i beze slov.

Související tělesná soustava
Fyzicky višuddha souvisí s produkcí hormonů vyvažující štítnou žlázu. Během našeho života se štítná žláza a menší příštitná tělíska starají o běh různých tělesných funkcí, včetně opravování buněk těla a řízení množství vápníku a fosfátů v krvi. Nad krkem se zabýváme vyššími procesy myšlení a vývojem své duchovní povahy.
Nerovnováhy, od kterých může léčení krční čakry pomoci, jsou:
  • Gravesova choroba
  • Hypotyreóza
  • Hypertyreóza a struma
  • Hypoparatyreoidismus a hyperparatyreoidismus
  • Vyčerpání
  • Problémy s trávením a váhou
  • Bolest v krku, bolest krku a bolest zadní části hlavy
Kvůli nedostatku energie v této čakře (hypo-) se můžeme cítit ustrašení, ostýchaví, manipulativní a bát se sexu. Přebytek energie (hyper-) je přemíra stimulace, která způsobuje dogmatickou povahu, aroganci nebo pokrytectví, nebo kvůli níž příliš mluvíme. Takoví lidé budou pravděpodobně sexuálně dominantní a rozhodní. Jednoduchým způsobem jak si vyčistit krční čakru, je 3x na ni poklepat špičkami prstů. Vzpomeňte si na to vždy, když budete mít potíže s vyjadřováním.
Pokud se višuddha dostane do nerovnováhy, můžeme podporovat život tím, jak mluvíme, a vyjadřovat se písní. Dává tvar pocitům našeho srdce a umožňuje nám dorozumívat se telepaticky, pokud zrovna to je naším přáním. Je-li krční čakra harmonicky vyvážená, umožňuje nám rozvinout své pochopení pro celosvětové záležitosti, takže již nemusíme být zaměření na svou skupinu, národnost nebo rodiště. Uvádí nás do stavu rezonance se všemi národy a životem.

Související endokrinní žlázy
Štítná žláza vyrábí tyroxin T4 a trijodtryronin T3 (podporuje normální růst těla a mozku a opravuje buňky těla) a příštitná tělíska produkují parathormon (metabolismus vápníku a fosfátů)