6. listopadu 2016

Bezový sirup

Sirup z černého bezu má všestranné použití. Můžete jej použít např. při přípravě, některých moučníků, může být velmi chutnou náplní palačinek a lívanců, můžete jej ředit minerální vodou, můžete z něj vyrobit jiné osvěžující nápoje.

Recept č.1 ... ten můj:
  • květy černého bezu (kolik máte, tolik máte)
  • cukr podle toho kolik bude nálevu
  • 1-2 citrony
  • voda dle potřeby
  • kyselina citronová
Nasbírejte květy černého bezu. Snažte se sbírat ty bez mšic a jiné havěti a hlavně ty co už mají pyl. Netřepat, nemíchat, neumývat. Vložit do sklenice či jiné nádoby, přidat citron, bez kůry a bez pecek, nakrájený na kolečka. Zalít vroucí vodou, tak aby vše bylo potopeno, zavřít (přikrýt) a nechat louhovat 24 hodin (louhovala jsem i déle, takže nebojte, nic se s tím nestane). Poté přecedit a zjistit kolik je nálevu (litry, decilitry, mililitry apod.) A teď ... kolik litrů nálevu, tolik kilo cukru. Pro příklad: Já měla 1,75 litru nálevu, tak jsem dala 1,75 kg cukru (jakého? to už nechám na vás, ale moučka asi ne). Na tohle množství jsem přidala 2 lžičky kyseliny citronové, ikdyž už tam citron je, ale tak nějak jsem vypozorovala, že je to lepší. Dáte to do nějakého hrnce a "táhnete". To je zahřívání pod bodem varu, takže NEvařit. Táhnete a táhnete, až to utáhnete a zhoustne to.... a nebo taky ne. Mezitím to nezapomeňte sem tam zamíchat a promíchat. Pokud chcete med, tak táhnete delší dobu, ale mě už se nechce, takže z toho dělám takový řidší sirup. No a pak ho ještě zahorka vleju do umytých, vařící vodou vylitých lahví...a nezapomeňte i na čistá víčka (takže taky aspoň přelít vařící vodou). A děj se vůle Bohů :)

Recept č.2:
  • 30 velkých kvetoucích vrcholíků černého bezu
  • 1,5 kg cukru
  • 2-3 citrony
  • 1,5 litru vody
Rozkvétající květenství černého bezu ostříháme a krátce pod tekoucí vodou opereme. Vložíme je do kameninové nebo neoprýskané smaltované nádoby, zalijeme vodou, přidáme chemicky neošetřený citron, nakrájený na kolečka a zbavený jadérek. Vaříme asi 20 minut a necháme do druhého dne vyluhovat. Do jiné nádoby nasypeme cukr a přelijeme scezeným výluhem. Výluh z cukrem vaříme do zhoustnutí. Do hustého sirupu přidáme před sejmutím z plotny ještě trochu citronové šťávy a promícháme. Sirupem naplníme malé zavařovací skleničky a uložíme je v suchu a chladnu, nejlépe v dolní části chladničky. Sirup není třeba sterilizovat. Je výborný do čajů a obsahuje řadu léčivých složek.


Recept č.3:
  • 8 čerstvě nasbíraných celých květů černého bezu
  • 1,5 litru neperlivé minerální vody
  • 2 kg ovocného cukru
  • 50 g kyseliny citronové
Celé květy černého bezu pečlivě proberte, omyjte, odstraňte stopky a dejte do nádoby s minerální vodou. Směs ponechejte asi tři dny louhovat bez pokličky a potom sceďte. Minerální vodu povařte s cukrem a přidejte kyselinu citronovou. Ještě horký sirup naplňte do čistých sklenic a dobře je uzavřete.


Recept č.4 - nevařená bezová šťáva:
25 květů černého bezu propláchneme pod tekoucí vodou, vytřepeme a naložíme do 2 litrů studené vody. Necháme 24 hodin vyluhovat, přecedíme přes plátno a tekutinu osladíme 2 kg cukru. Přidáme trochu kyseliny citronové a promícháme. Když se cukr rozpustí, slijeme do lahví a uchováme v chladu. Pijeme s vodou nebo minerálkou.


Recept č.5:
  • 25 velkých květů černého bezu
  • 1 kg cukru
  • 1-2 citrony
  • 1 litr vody
Květy operte a odstříhejte zelené stonky. Citron oloupejte a nakrájejte na plátky. Vše zalijte vodou a povařte asi 20 minut. Poté nechte 24 hodin vyluhovat. Druhý den přeceďte, nejlépe přes plátýnko a vymačkejte. Do vzniklé šťávy přidejte cukr a vařte tak dlouho, až šťáva začne houstnout. Můžete ještě dochutit citronem. Nalijte do skleniček a pro jistotu ještě 20 minut sterilizujte, aby sirup vydržel i přes zimní období.
Používejte nejen při léčbě kašle, nachlazení nebo chřipky, ale tímto sirupem můžete sladit i čaj.


Recept č.6:
  • 15 květů černého bezu
  • 2 litry vody
  • 2 lžičky kyseliny citrónové
  • 3 citróny
  • 1,5-2 kg pískového cukru

Vodu a květy černého bezu necháme přejít varem. Do vychladlého roztoku přidáme kyselinu citronovou, na kolečka nakrájené dobře omyté citrony bez jader a necháme 24 hodin v chladu rozležet. Přecedíme, do šťávy přidáme cukr a necháme přejít varem. Sirupem plníme sklenice nebo lahve (250 ml) a sterilujeme 15 minut při teplotě 80oC.