25. listopadu 2016

Magické pomůcky: Kniha stínů

Termín, kterým dnešní stoupenci čarodějnictví (např. kultu Wicca) označují knihu zaznamenávající rituály, vzývání a zaříkávadla. Mnohá zaříkávadla se udržují v tajnosti, ale některé čarodějnice je sdělují ostatním. Podle tradice se prý Kniha stínů pohřbívala spolu s čarodějnicemi.

Kniha stínů je v podstatě vaší knihou tajemství, protože bude patřit jen vám a nikdo jiný se k ní nedostane. Do Knihy stínů se zapisují rituály a kouzla. Také se popisuje postup, doba a den, kdy byl rituál vykonán. Kromě toho, že bude knihou tajných kouzel, je zároveň také knihou vaší čarodějnické dovednosti.

Jaký druh knihy (tedy způsobu zápisu kouzel a rituálů) závisí jen na vás. Někdo má svou Knihu stínů ve formě vázané knihy, někdo ve formě sešitu nebo kroužkového zápisníku a někdo má zase Knihu stínů na CD, DVD nebo přímo v laptopu. Vaše Kniha stínů může mít jakoukoli podobu, jen mějte na paměti, že Kniha stínů se používá přímo při rituálech. Pokud je kouzlo nebo rituál složitější, budete Knihu stínů určitě potřebovat. Pokud nemáte fotografickou paměť, tak si určitě všechna svá kouzla nebudete pamatovat a učit se všechna kouzla a rituály nazpaměť asi nebude to pravé ořechové. Pamatujte i na to, aby se vám Kniha stínů vešla i na váš oltář, nebo aspoň do kruhu. Aby kniha neměla obrovité rozměry nebo aby zase nebyla úplně malinká, abyste v záři svíček mohli přečíst v ní napsaný text. Takže dobře si vše rozmyslete, než Knihu stínů začnete tvořit.

Knihu stínů můžete zdobit ilustracemi a podobnými věcmi. Záleží jen na vašem vkusu. Jak bude vaše Kniha stínů vypadat opravdu záleží jen na vás a nevěřte nikomu, když říká, že musí vypadat tak a tak, musí mít takový a takový rozměr a musí tam být to či ono.

Pokud chcete, můžete si svou Knihu stínů opatřit ochrannými symboly (např. pentagramy, runami, křížem), to také záleží jen na vás. Je to vaše dílo, takže Knihu stínů můžete stvořit k obrazu svému.


Já osobně svou Knihu stínů mám ve formě kroužkového zápisníku velikosti A4. Kdykoliv mohu psaný rituál upravit a vložit zpět a nemusím nic trhat nebo škrtat. A aby se mi má Kniha stínů neošoupala nebo jinak nepoškodila, tak jsem si v knihařství Regionální knihovny v Karviné nechala na ni vyrobit slušivý futránek.
(Lady Rovena)