8. listopadu 2016

Štědrovečerní věštění a zvyky


Krájení jablíčka
Po štědrovečerní večeři si každý může rozkrojit jablíčko kolmo na stopku. Objeví-li se jádřinec ve tvaru hvězdičky, můžete být spokojeni, neboť v příštím roce budete zdraví a štěstí vás bude provázet na každém kroku. Pokud je ale jádřinec červivý, může vás potkat nemoc. A když jsou jadérka uspořádána do tvaru křížku, hrozí nejhorší. Osudu můžete napomoci výběrem zdravého, velkého jablka.
Tohle věštění nemám ráda :o) i když si vyberete velké zdravé jablko, tak do jablka, melounu nebo ženské, zkrátka nevidíte :o) Asi jsem pověrčivá :o)


Tři oříšky
Po večeři opatrně rozlouskněte tři vlašské ořechy a jádra vyndejte. Do jedné skořápky nasypte hlínu, do druhé vložte kousek chleba a do třetí minci. Pak skořápky slepte k sobě a uložte zpět mezi ostatní ořechy. O půlnoci si každý z rodiny vezme z plné mísy jeden ořech. Pokud někdo otevře ořech naplněný zemí, čeká ho chudoba. Chléb ve skořápce předpovídá spokojený život a peníz prorokuje velké bohatství.


Pouštění lodiček z ořechových skořápek (dvojice)
Dívka a chlapec rozpůlí ořech, do skořápky postaví svíčku, zapálí ji a pustí je na vodu. Když se skořápky přiblíží, láska vydrží, když odplují, stejný osud potká i lásku.

Pouštění lodiček z ořechových skořápek (více lidí)
Pokud je vás více, tak každý si udělejte z ořechové skořápky svou lodičku, dejte do ní svíčku, zapalte ji a pusťte ji na vodu. Použijte větší nádobu (lavor nebo vanu). Plavba lodičky předznamenává životní dráhu toho, kdo ji vyslal. Když dlouho svítí, čeká vás dlouhý a šťastný život. Jestli se lodička pustí na volnou vodu, vydáte se do světa, drží-li se při břehu, zůstanete příští rok doma. Pokud se lodička převrátí nebo plamínek zhasne, může vás potkat nemoc.

První příchozí
Na Štědrý den dříve lidé věřili v magii prvního příchozího, tedy člověka, který jako první přišel do domu, nebo s nímž se potkali. Byl očekáván se zvláštním zájmem a netrpělivostí. Závisel na něm osud hospodářství. Vstoupil-li do domu první muž, byl to signál, že se v novém roce budou rodit samí beránci a býčci, jestli tato osoba byla žena, tak se narodí hodně oveček a kraviček. Zavalitý člověk zvěstoval narození silného dobytka, hubený příchod nemocného zvířete. Dítě nebo děvče přinášelo do domu štěstí, svobodný chlapec radost.
Podobný zvyk se tradoval u nás doma, akorát se to konalo na nový rok po probuzení a měly jsme se dívat, jestli jako prvního uvidíme muže. Muž znamenal novou lásku (tedy nového muže) a žena neznamenala nic :o) Zřejmě proto, že jsme doma byly jen samé ženy :o) Třeba muži zase měli vyhlížet ženy, to už nevím :o)

Louskání ořechů pro štěstí
Po štědrovečerní večeři rozlouskněte čtyři vlašské ořechy. Tyto ořechy budou symbolizovat jaro, léto, podzim a zimu příštího roku. Pokud jsou jádra hezká a zdravá, budete mít štěstí celý rok. Načernalé nebo uschlé jádro znamená opak.


Lití olova (vosku)
Tradičním zvykem je štědrovečerní lití olova. Olovo roztavte a najednou ho vlijte do nádoby se studenou vodou. Podle tvarů, do kterých olovo ve vodě ztuhne, zjistíte co vás příští rok čeká.




  • rovný - poklidný život
  • zvlněný - neklid a zmatky
  • půlkruh - zrada a rozchod
  • neuzavřený kruh - problémy
  • dva uzavřené kroužky - svatba
Svobodné dívky se ve ztuhlém olověném tvaru snažily rozeznat tvář nebo monogram toho, kdo je jim určen.
Výsledný tvar olova je možné "číst" i jako odpověď na předem položenou otázku. Místo olova můžete také použít bezpečnější a dostupnější vosk.


Věštění pro svobodné

Házení střevícem

Na Štědrý den se svobodné dívky mohou svého osudu zeptat, čeká-li je v příštím roce svatba. Dívka se otočí zády ke dveřím a hází střevícem přes hlavu směrem ke dveřím. Jestliže dopadne patou ke dveřím, zůstane i nadále doma, Pokud ale bota zamíří špičkou ze dveří ven, čekají dotyčnou vdavky a odchod od rodičů.
Já sama jsem tohle zkoušela. Sice u nás nešlo o vdavky, ale o odchod z domu. Na tuhle příležitost mám speciální dřeváky z pravého dřeva a z kůže. Kdysi je nosila moje maminka a jednu dobu jsem je nosila i já. Už je nenosím, i když jsou moc fajn a dobře se v nich chodilo. Jsou staré minimálně 50 let, ale bohužel únava materiálu zapracovala. Jeden dřevák časem prasknul, takže pak už sloužily jen na věštění. Každopádně je zdědí moje Hanička :o) Já už s nimi nevěštím, protože už nemám důvod :o) Vždycky jsem házela jedním a pak na potvrzení i druhým :o) ... a pokaždé tyhle dřeváky věštily přesně :o)

Toužíte najít svého budoucího partnera?
O Štědrém večeru pojídejte jablko ve venkovních dveřích. Když projde kolem vás jako první muž, tak se v novém roce stoprocentně vdáte.

Je vás doma svobodných víc?
Rozkrájejte vánočku na tolik dílů, kolik vás je. Pak přidělte každému svobodnému muži a dívce jeden kousek, zavolejte domácího mazlíčka (psa nebo kočku). Čí kousek si vybere, ten jako první potká životního partnera.

Jste zvědaví, jak bude vypadat váš budoucí partner nebo partnerka?
Jak bude urostlý nebo jakou bude mít postavu? Zavřete oči a z hromady dřevěných polínek si jedno vytáhněte. Tvar polínka vám prozradí, jak bude váš nastávající vypadat. Rovné naznačuje krásného štíhlého, křivé, sukovité znamená muže kulhavého či pokřiveného, silné polínko pak tlustého a břichatého. Tuto věštbu však mohou vyzkoušet i mladí muži, kteří si přejí znát tělesné parametry své nastávající.

Klepání střevícem na kurník
Zaklepejte střevícem na kurník, pokud se vám ozve kdákání slepice, zůstanete nadále svobodná, zakokrhá-li kohout, tak jsou vdavky do roka jisté.

Hvězda pro mladé muže
První hvězda, která na Štědrý den vyjde, ukazuje směr, odkud přijde vaše vyvolená.

Třesení bezem
Když po štědrovečerní večeři zatřesete bezem a budete při tom říkat:
"Třesu, třesu bez, ozvi se mi pes, kde můj milý dnes" a když se někde ozve pes, partner se pak do roka dostaví, z té strany, z které štěkal pes. Nebo trochu jinak: "Třesu, třesu, třas, ozvi se mi hlas, kde já budu za rok večeřeti zas."

Magické zrcadlo
V setmělém pokoji se posaďte před zrcadlo a po stranách zapalte dvě svíčky. Soustřeďte se na svůj odraz a po chvíli se vám možná zjeví tvář vašeho nastávajícího nebo jiný obraz z budoucnosti.

Láska v peci
Dříve se po štědrovečerní večeři snažily dívky potmě zahlédnout tvář nastávajícího v peci.
Jestli to funguje i v mikrovlnce to fakt nevím, ale můžete vyzkoušet :o)

Tajemství hlubin
Jak už napsal můj oblíbený K.J.Erben, kdo 24.12. o půlnoci vyseká díru v ledu, může v ní uvidět svou minulost i budoucnost.
Tady bych měla strach :o) protože z vodní hladiny se také dá věštit, stejně jako z křišťálové koule. Do toho bych asi nešla. To si raději hodím dřevákem :o)

Rituály, které se vyplatí dodržet

O Štědrém dnu nezametejte, nemalujte, nešijte, nevylévejte vodu na dvůr, nevynášejte popel, nevstávejte prudce od stolu, nic si nepůjčujte, neobchodujte, nekýchejte - to může přivolat neštěstí, ba dokonce smrt.
No ... raději nedělejte vůbec nic :o)

Večer před Štědrým dnem si dejte pod polštář ořech. Po probuzení ho rozlouskněte a ještě v posteli snězte, určitě vás po celý rok nenavštíví blechy, roztoči a další "posteloví přátelé".

U stolu by vás měl být sudý počet, přináší to štěstí. To přinese i seno pod stolem, které připomíná narození Ježíška v chlévě.

Nohy od stolu sepněte řetězem, tak vytrvá vaše rodinná soudržnost. Jestli máte strach ze zlodějů, pak k řetězům přidejte ještě provazy - odpudí je.
Zajímavý zvyk ... dejte si pozor při vstávání od stolu, ať si neublížíte :o)

Pod ubrus (měl by být čistě bílý a měl by vydržet na stole až do Štěpána), dejte semena všech plodin, které chcete příští rok pěstovat. Pak je přidejte k ostatním, která budete sázet, a dobrou úrodu máte zaručenou. Nezapomeňte, že pod ubrus patří rybí šupina (nebo pod talíř). Jinak se bohatství nedočkáte.
U nás si dáváme pod talíř i peníze.

Pokrmů na stole má být devatero, protože devítka symbolizuje úplnost a je to číslo, které přivolává zázraky.