21. listopadu 2016

Studium, aneb kde získat informace o čarodějnictví a magii

Mnoho mladých lidí, kteří se začnou zajímat o magii se ptá: "kde mám získat informace?", "chci být čarodějka, co mám udělat?". Já jim odpovídám "čtěte knihy". Ano je to tak, čtěte a studujte. Na internetu naleznete i blogy, na kterých jejich majitelé tvrdí, že nepotřebují číst, že se všechno naučili sami od sebe a že už všechno ví. "Všechno ví, všechno zná, od všeho má klíče, všude byl dvakrát a kde nebyl, tam se chystá". Nezlobte se, ale o jejich slovech silně pochybuju. Pochybuju o tom, že si nikdy nepřečetli knihu o magii nebo o podobných věcech, které je zajímají. Ano, nemusí s autory knih souhlasit, ale tím, že tyto knihy přečetli, si zformovali své názory.

Takže čtěte.

Dejte přednost knihám před internetem. Pokud si dáte tu práci a projdete si podobné blogy, tak zjistíte, že většina informací se opakuje a autoři kopírují jeden od druhého. Pokud chcete čerpat informace z internetu, tak hledejte takové stránky, které vás donutí přemýšlet. Po čase sami zjistíte, na kterých stránkách jsou dobré informace a na kterých jsou bludy. I na mém blogu mohou být informace, se kterými nemusíte souhlasit. Zkrátka dejte na svou intuici. Přemýšlejte o tom, co čtete.

Dělejte si poznámky. Nemusíte hned čmárat do knih … nedělá se to … ale pořiďte si zápisník, sešit nebo blok a to co vás zaujme, si napište. Pokud máte fotografickou paměť, tak si samozřejmě nic zapisovat nemusíte.

Hledejte třeba ve více knihách najednou. Klidně si pořiďte dvě nebo tři knihy najednou a srovnávejte. Tohle mě baví nejvíc. Sedím "obložená" knihami a studuju.

A kde takové knihy o magii najdete? V "kamenných" nebo internetových knihkupectvích. Je fakt, že knihy o magii jsou trošku dražší a proto si je lidé nepořídí a spoléhají se na internet. Ale světe div se, existují i knihovny!
Pokud se stydíte, nebo je vám trapně, tak si dejte tu práci a sami si knihy v knihovně najděte. Jestliže má vaše knihovna on-line katalog na internetu, tak vyhledávejte pojmy (klíčová slova) jako "magie" nebo "okultismus" nebo podobné pojmy, které vás zajímají. Pokud ve vaší knihovně mají katalog MDT (Mezinárodní desetinné třídění) tak hledejte např. číslo 133 (Paranormální jevy. Okultní jevy. Faktor PSI.) a od něho se odvíjející čísla, jako např. 133.1 (Pojem a podstata okultismu.), 133.5 (Speciální okultní nauky) apod. Jsou zde knihy o okultismu a magii. Nebo můžete hledat číslo 2 (Náboženství starověku. Menšinové kulty a náboženství) a od něho odvíjející se další čísla např. 257 (Pohanství, pohanské náboženství) nebo 257.2 (Wicca, čarodějnictví, magie. Užívání magie) apod. Nebojte se zeptat a poprosit o radu vaši paní knihovnici. Ona je tam od toho, aby vám pomohla, i kdybyste měli sebedivnější dotaz. Dodejte si odvahu a zeptejte se. A pokud knihu, kterou chcete, nemají ve vaší knihovně, tak existuje MVS (Meziknihovní výpůjční služba). Jestliže tuhle službu ve své knihovně máte, tak máte vyhráno. Vaše paní knihovnice zjistí, ve které knihovně mají knihu, kterou zrovna potřebujete a objedná ji. A vy si ji pak můžete půjčit. Tahle služba je za peníze (aspoň co já vím), ale stále je to levnější než, kdybyste si knihu koupili.