16. listopadu 2016

Zelená

tmavozelená - naděje, bezpečí, uklidnění
světlezelená - chlad, vlhko, ticho

Zelená není stejně jako většina ostatních barev symbolicky zcela jednoznačná. Její hodnocení sahá od pozitivní "sytě mechové zeleně" až po negativní "jedovatou zeleň".

Co se týká symboliky, byla zelená vždy symbolem svěžesti, přírody a mládí a hlavně naděje. V tom se shoduje většina náboženství. Bývá na jedné straně barvou řecké Afrodity i barvou římské bohyně Venuše, ale na druhé straně bývá i symbolem zla - barvou zlých duchů a vodníků, ba dokonce je symbolem Marťanů.

Křesťanská symbolika tuto barvu vidí "někde uprostřed" mezi nebeskou modří a pekelnou červenou, jako střední, zprostředkující barvu, uspokojující, osvěžující, lidskou, barvu rozjímání a očekávání vzkříšení. Kristův kříž jako symbol naděje ve vykoupení často míval zelenou barvu. Grál se zobrazuje smaragdově zelený a kolem trůnu Pána a Soudce světa je "duha jako smaragdová".

V islámu je zelená barvou Prorokovou.

V Číně je zelená () barva života a znak jara. Jestliže se v čínských snech objeví zelená, je konec snu vždy dobrý. Jeden novější text říká, že zelená naznačuje nejvyšší vnitřní klid. Několik bohů a bohyň má zelený oděv, např. bůh literatury. Zelená může být ale také negativní symbol. Muž se zeleným šátkem (taj-lü-mao nebo lü-ťin) je "paroháč". "Zelený mladík" (lü-lang) je zlý duch, který útočí na dívky v pubertě a zabíjí je. Spojení červené a zelené je pro Číňany neobyčejně důležité.

Zelenou si velmi cení Hildegarda z Bingenu (1098-1179), která často hovoří o viriditas (zeleň, schopnost zelenět, klíčivost).

V lidové symbolice znamená zelenání se naději. "Zelený" může v hovorové řeči znamenat totéž co "nezralý", např. u ovoce apod. "Zelená" znamená "volno, můžeš jet". Jako politický symbol označuje alternativní proudy odvracející se od přetechnizování našeho světa a přiklánějící se k přírodě.

Lidé, kteří dávají přednost zelené barvě, budou zřejmě za všech okolností stát na svém a nezaleknou se žádných překážek. Mají sklon pečovat o druhé, ale také je rádi ovládají a kontrolují. Touží po obdivu a uznání. Příčinou odmítání zelené může být i tělesná slabost. Za jedovatou barvu ji často považují lidé trpící srdečními chorobami.

Modrozelenou volí lidí stateční, houževnatí, ale také umínění a málo přizpůsobiví. Jsou to lidé, o kterých se říká, že jsou schopni jít hlavou proti zdi. Naopak tuto barvu velmi často odmítají lidé originální, nebo také přepjatí, a určitě není oblíbenou barvou zklamaných a vnitřně nejistých.

Lidé, kteří milují světlezelenou barvu, bývají značně tvrdohlaví a neústupní. Mají však velké pečovatelské sklony, rádi se starají o druhé, milují děti, zvířata a přírodu. Vždy musí mít někoho nebo něco, o co by se mohli starat. Světlezelenou barvu často odmítají lidé, kteří jsou nejistí nebo prožívají nějaké životní trauma.

Světlezelená je barvou svěžesti, mládí a naděje. Patří k barvám, které dokážou zesilovat nebo zeslabovat sluchové vnímání. Zvýšené dráždění sítnice zelenou barvou totiž dokáže utlumit vnímání hluku - proto se zelené barvy používá v hlučných provozech a také v nemocnicích. Pokusy rovněž dokázaly, že člověk vnímá barvy trochu jinak, když zároveň poslouchá hudbu - např. při poslechu vysokých tónů se nám zdají barvy světlejší a při hlubších naopak tmavší.

Zelená je uklidňující a osvěžující barva. Uklidňuje nervovou soustavu, mírní vysoký krevní tlak, posiluje lidské odhodlání a přináší klid a harmonii.

V tradiční čínské symbolice barev představují zelená a bílá protikladný pár, odpovídající polaritě červené a bílé v západní alchymické symbolice. Zelený drak v činské alchymii symbolizuje základní princip jin, rtuť a vodu, oproti tomu bílý tygr princip jang, olovo a oheň. V evropské alchymii symbolizují zelený drak nebo lev silné rozpouštědlo, např. lučavku královskou (aqua regia). V některých textech může zelený drak znamenat totéž co v Číně, tedy princip rtuť.


V učení feng-šuej se zelené přiřazuje element "dřevo" a ze světových stran východ. Patří k nim jaro, je symbolem růstu a rozšiřování.

V Magii svící se zelená svíce používá pro duševní obnovu po prohrách případně jakýkoli nový začátek; hmotný zisk, bohatství; uzdravení po nemoci, léčení (těla i ducha), dosažení klidu v duši. Peníze, prosperita, zaměstnání, plodnost, uzdravení, růst. Zelená je barvou živlu země. Je také barvou úrodné země, neboť připomíná odstín zelených listů. Zelenou svíčku zapalujte, chcete-li získat práci nebo chcete-li dostat přidáno.