16. listopadu 2016

Žlutá

povzbuzení, optimismus, harmonie, uvolnění, osvobození

Žlutá je ze všech barev nejintenzivnější a nejzářivější, odpovídá slunci a jeho paprskům. Tato barva, která byla spojovaná se silami světla nebo tmy, byla našimi předky považována za symbol pravdy, autentičnosti a za sluneční barvu, která ve spojení s azurově modrou znázorňovala slunce a nebe, anebo za symbol zrady.

Také podle okolností žlutá znamenala vítězství, triumf, radost, štěstí, věrnost, upřímnost a poctivost, anebo označovala klam, podvod nebo cizoložství.

Žlutá (chuang) byla ve staré čínské symbolice barvou spraše, a tím i symbolem "středu". Odpovídá "fázi přeměny" země a páté světové straně, středu. Spojení "žluté" a "středu" se dá vysvětlit tím, že půda v severní Číně, byla kvůli písečným bouřím z pouště Gobi pokrytá spraší, která byla žlutá, což byla barva císaře, jenž vládne ve "středu světa". Na rozdíl od západních zemí byla žlutá pro Číňany vysloveně pozitivní barvou. Znamená slávu a pokrokový vývoj. Po mnoho staletí bylo obyčejným občanům zakázáno nosit žluté oblečení. Jedinou výjimku tvořili buddhističtí mniši, kteří nosili buď žluté, nebo červené kutny. Teprve v posledních desetiletích se v Číně hovoří o "žluté literatuře", tedy o pornografii, a také o "žlutých filmech". Naproti tomu je výrazem "žena žlutý květ" myšlena žena, která je ještě panna.

Barvě zlata se někdy říká "žlutá", bohové byli často zobrazováni se zlatožlutou barvou pleti.

Častěji se však žlutá chápe jako barva Slunce. Zlatožlutá s lehkým nádechem červené symbolizuje většinou žár moudrosti, bledě žlutá pro změnu záludnou agresi, např. na Jidášově oděvu.

Mayové spojovali žlutou s jihem.

Ostrá žluť se v lidové barevné symbolice spojuje se závistí a žárlivostí ("žlutý závistí" … i když v dnešní době se spíš používá "zelený závistí"). Zřejmě to souviselo s tělesnou tekutinou "žlutou žlučí" antického až do novověku rozšířeného učení o čtyřech tělesných šťávách, které látce (řec. cholé) přiřazovalo typ "cholerika".


Žlutá platí za signální barvu a opakovaně se s ní setkáváme v dopravním provozu a vůbec v každodenním životě jako s důležitým výstražným znamením.

Žlutá barva povzbuzuje, přináší optimismus, harmonii, uvolnění a osvobození. Má příznivý vliv na stavy deprese, na nemoci ledvin, revmatismus, artritidy a posiluje paměť. Budeme se lépe a rychleji učit, pokud se budeme dívat zároveň na předmět žluté barvy nebo budeme obklopeni žlutou. Nepatrně odlišný vliv bude mít citronově žlutá od sytě žluté barvy. Zatímco sytě žlutá nás bude více nabíjet energií, posilovat naši obranyschopnost, prohřívat nás, citronově žlutá nás bude naopak lépe chránit před nemocemi v tom smyslu, že bude rychleji pročišťovat organismus a odvádět jedy z těla. Jednotlivé odstíny žluté se od sebe budou samozřejmě více či méně lišit ve svém působení na lidskou psychiku - citronově žlutá bude mít větší dezinfekční účinky, může však v lidech s tendencí k pesimismu vést k citovému chladu a odměřenosti. Citronově žlutá má také projímavé účinky a dráždí žaludek, kdo má problematické zažívání, neměl by příliš vyhledávat tento odstín žluté, protože by pak mohl pociťovat větší žaludeční nevolnost.

Tato barva je barvou intelektu, podporuje paměť, a proto je vhodná zejména pro studenty. Je nejvhodnější barvou při chřipce a nachlazení. V kombinaci s jantarem podporuje očištění organismu a je tedy nejvhodnější barvou v době půstu nebo během očišťovacích kúr.

V alchymické barevné symbolice je zežloutnutí (citrinitas) fází Velkého díla (výroby kamene mudrců) mezi zbělením (albedo) a zčervenáním (rubedo).

V učení feng-šuej platí žlutá za nanejvýš pozitivní. Přiřazuje se jí střed a element "země". Patří k ní babí léto a odpoledne, je symbolem dlouhověkosti.


V Magii svící se žlutá svíce používá pro oblast intelektu, důvěry, prozření, komunikace, řečnického nadání, cestování, pohybu. Žlutá je barvou živlu vzduchu. Žlutou svíčku zapalujte, chcete-li zlepšit svou představivost. Pokud máte studovat, žlutá svíčka může zlepšit vaše studijní schopnosti.